Direcţiile de cercetare principale ale grupului se încadrează în două mari domenii de specializare inteligentă, şi anume:
i) bioeconomie şi
ii) energie, mediu și schimbări climatice.
În cadrul acestor tematici generale, în care versatilitatea spectrometriei de masă şi-a găsit o largă aplicabilitate, există mai multe subdomenii în care membrii grupului au dezvoltat direcţii de cercetare. Între acestea, cele mai recente aplicaţii pot fi grupate astfel:
- Trasabilitatea şi autentificarea alimentelor şi băuturilor în raport cu originea geografică şi botanică, atât cu ajutorul markerilor recunoscuţi (profil izotopic şi elemental), cât şi prin tehnici emergente, metabolomica;
- Controlul calităţii alimentelor şi băuturilor, în ceea ce priveşte:
-
- Identificarea adulterării unor alimente şi băuturi prin adaosul de substanţe nepermise în raport cu specificaţiile înscrise pe etichetă (apă exogenă, zahăr/etanol exogen);
- identificarea şi cuantificarea unor compuși organici (ex. reziduuri de pesticide) şi anorganici (metale cu potential toxic).
- Aplicaţii ale spectrometriei de masă în industria cosmetică: estimarea calităţii uleiurilor esenţiale, identificarea unor compuşi organici și anorganici de interes specifici, de la materia primă la produsul final;
- Schimbări climatice, poluare la nivelul biosferi terestre, atmosferei şi a mediului marin;
- Investigarea potenţialului unor resurse naturale: ape minerale, ape geotermale, surse de metan;
- Testarea migrării ionilor metalici din materiale care intră în contact cu alimentele, în diverşi simulanţi alimentari.