Amprentare Izotopică, Elementală și Moleculară

Direcţiile de cercetare principale ale grupului se încadrează în două mari domenii de specializare inteligentă, şi anume:

i) bioeconomie şi
ii) energie, mediu și schimbări climatice.

În cadrul acestor tematici generale, în care versatilitatea spectrometriei de masă şi-a găsit o largă aplicabilitate, există mai multe subdomenii în care membrii grupului au dezvoltat direcţii de cercetare. Între acestea, cele mai recente aplicaţii pot fi grupate astfel:

  1. Trasabilitatea şi autentificarea alimentelor şi băuturilor în raport cu originea geografică şi botanică, atât cu ajutorul markerilor recunoscuţi (profil izotopic şi elemental), cât şi prin tehnici emergente, metabolomica;
  2. Controlul calităţii alimentelor şi băuturilor, în ceea ce priveşte:
    • Identificarea adulterării unor alimente şi băuturi prin adaosul de substanţe nepermise în raport cu specificaţiile înscrise pe etichetă (apă exogenă, zahăr/etanol exogen);
    • identificarea şi cuantificarea unor compuși organici (ex. reziduuri de pesticide) şi anorganici (metale cu potential toxic).
  1. Aplicaţii ale spectrometriei de masă în industria cosmetică: estimarea calităţii uleiurilor esenţiale, identificarea unor compuşi organici și anorganici de interes specifici, de la materia primă la produsul final;
  2. Schimbări climatice, poluare la nivelul biosferi terestre, atmosferei şi a mediului marin;
  3. Investigarea potenţialului unor resurse naturale: ape minerale, ape geotermale, surse de metan;
  4. Testarea migrării ionilor metalici din materiale care intră în contact cu alimentele, în diverşi simulanţi alimentari.