Primului parc fotovoltaic pentru testarea eficienței energetice – rezultat al unui proiect de cercetare al INCDTIM Cluj-Napoca

By November 3, 2023Uncategorized

Proiectul Citat-ECluster inovativ pentru tehnologii avansate pilot în energii alternative a fost finalizat cu succes. Proiectul în valoare de 2.600.000 de euro a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și cofinanțat de la bugetul local, prin intermediul Cluj Innovation Park și a fost realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare INCDTIM Cluj-Napoca și TREC – Transylvania Energy Cluster.

Rezultatul proiectului este un parc fotovoltaic și eolian localizat în Cluj-Napoca, în dealul Lombului pe o suprafață de 1.7 hectare.

Ieri, 2 noiembrie 2023, a avut loc evenimentul oficial care a marcat finalizarea cu succes a proiectului, eveniment la care au participat personalități din administrația locală, domnul primar Emil Boc, reprezentantele Transylvania Energy Cluster TREC – Alexandra Stoica și Oana Raita, directorul Cluj Innovation Park – Alexandru Coroian și directorul general INCDTIM – Claudiu Filip, împreună cu echipa de management a proiectului.

Câteva informații cheie despre acest parc:

  • Capacitate totală instalată: 1 MW, distribuită astfel:
    • 400 KW – panouri fotovoltaice instalate pe structură tip Carport
    • 390 KW – panouri fotovoltaice instalate pe structură fixă (clasică)
    • 200 KW – panouri fotovoltaice instalate pe sisteme cu autotracking
    • 10 KW – o turbină eoliană cu pale verticale
  • Producție anuală estimată de energie: 1200 MWh/an
  • Capacitate de stocare:
    • 100 KWh baterii cu Pb
    • 10 KWh baterii Li-ion

Parcul este de fapt un laborator de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene moderne și poate funcționa ca platformă suport pentru cercetări complexe în domeniul energiilor alternative.

Energia produsă în acest parc va fi folosită în cadrul Cluj Innovation Park, estimându-se că aproximativ 70% din energia necesară funcționării ansamblului Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative CREIC va putea fi acoperită prin acest proiect.