Calorimetrie fotopiroelectrică
Cercetători: Dorin Nicolae Dădârlat, Carmen Tripon
Cuvinte cheie: tehnică fotopiroelectrică, parametri termici, căldura specifică, conductivitate, difuzivitate, efuzivitate termică, tranziții de fază
Cuvinte cheie: tehnică fotopiroelectrică, parametri termici, căldura specifică, conductivitate, difuzivitate, efuzivitate termică, tranziții de fază
Calorimetria fotopiroelectrică este o tehnică de înaltă acuratețe prin intermediul căreia se poate obține o caracterizare termică completă (determinarea tuturor parametrilor termici) a oricărui material neagresiv chimic, în fază condensată (solid sau lichid).
Tehnica poate fi, de asemenea, utilizată în studiul unor procese fizice și chimice asociate variației parametrilor termici în funcție de compoziție, temperatură sau de timp.
Domenii de aplicabilitate: caracterizarea termică a materialelor
Sisteme: lichide simple sau amestecuri lichide, nanofluide, materiale semilichide, solide cu proprietăți variate (izolatori sau conductori termici și electrici, magneți, materiale feroelectrice, termoelectrici, supraconductori de temperatură critică înaltă, semiconductori, etc), produse alimentare (sucuri, uleiuri, unt, branză, margarină), materiale compozite (sticle oxidice, materiale de construcție)
Industrii:
În INCDTIM există 3 linii de calorimetrie fotopiroelectrică compuse din:
Principalele performanțe ale echipamentului existent sunt:
Durata unei investigații variază de la câteva minute până la câteva ore (în cazul dependențelor de temperatură).
Acuratețe ridicată: 98% în determinarea difuzivității termice și 95% în determinarea efuzivității termice
Cantitatea de probă necesară este foarte mică: 0.2÷0.3 ml în cazul lichidelor și câteva mg în cazul solidelor
Măsurătorile nu necesită o prelucrare chimică prealabilă a probei
Este singura calorimetrie care permite, în anumite condiții, stabilirea tuturor parametrilor termici statici și dinamici dintr-o singură măsurătoare
Costul unei determinări este de 250 lei/probă şi este format din:
timpul de utilizare a aparatului
manoperă,care include cheltuielile de personal și pe cele indirecte asociate cu operațiunile de preparare a probelor, analiza și interpretarea rezultatelor, elaborarea raportului de analiză/cercetare