Faza 1a: Identificarea şi optimizarea unor seturi de metode instrumentale complexe de caracterizare a materialelor, care să ofere informaţii relevante pentru utilizarea acestora în cadrul proiectului.

Valoare fază: 2.120.879 lei
Termen de predare: 15.06.2019

Rezultate:

1. Trei seturi de metode instrumentale de caracterizare rapidă şi nedistructivă a materialelor cu potenţial catalitic
• setul 1 de metode: S-a identificat setul de metode de analiză pentru nanomaterialele pe bază de grafene cu aplicații în fotocataliză. (analiza difractogramelor de raze X, Analiza Raman, spectroscopie UV-Vis)
• setul 2 de metode: S-a dezvoltat un set de metode de investigare a materialelor cu aplicaţii în electrocataliză care să ofere informații referitoare atât la capacitatea de adsorbție a oxigenului molecular pe suprafața grafenelor cât și la stabilitatea acestor materiale în procesul de adorbție/desorbție a oxigenului molecular
• setul 3 de metode: S-a dezvoltat un set de metode de investigare a materialelor cu aplicaţii în adsorbţia de gaze şi cataliza heterogenă.
2. Pe lângă aceste trei seturi de metode prevăzute în propunere şi realizate în această fază, în cursul activităţilor desfăşurate s-au dezvoltat şi optimizat două metode de preparare a grafenelor dopate cu azot: (1) Metodă experimentală funcţională de laborator pentru prepararea grafenelor dopate cu azot; şi (2) Metodă experimentală de obţinere a grafenelor funcționalizate cu grupări cu azot, prin exfolierea electrochimică a grafitului. Cu ajutorul acestor metode s-au preparat materialele folosite pentru dezvoltarea seturilor de metode de caracterizare.

Diseminarea rezultatelor s-a făcut prin:
• publicarea a 2 articole:

  1. Maria Mihet, Oana Grad, Gabriela Blanita, Teodora Radu, Mihaela D. Lazar, Effective encapsulation of Ni nanoparticles in metal-organic frameworks and their application for CO2 methanation, Int.J.Hydrogen Energy, 44 (2019) 13383-13396; (I.F. 4.229);
  2. D.A. Magdas, A. Pirnau, I. Feher, F. Guyon, I.B. Cozar, Alternative approach of applying 1H-NMR in conjunction with chemometrics for wine classification, LWT – Food Science and Technology, 109 (2019) 422-428 (I.F. 3.129);

• trimiterea unui articol care se află în faza de evaluare: M. Streza, O. Grad, D. Lazar, M. Depriester, S. Longuemart, A.H. Sahraoui, G. Blanita, D. Lupu, Hybrid MOFs-graphene composites: correlation between thermal transport and kinetics of hydrogen adsorption, Int. J. Heat Mass Transfer (I.F. 3.891);
• publicarea unui articol de promovare: INCDTIM Cluj-Napoca – Lider naţional în amprentarea izotopică şi elementală a brânzeturilor româneşti, Market Watch, nr. 213 aprilie 2019, pag. 24-26
• prezentarea unei lucrări la conferinţă: Monica Dan, Maria Mihet, Mihaela Diana Lazar, The flexibility of combined dry and steam reforming of methane for syngas or hydrogen rich gases production, The 12th International Symposium of The Romanian Catalysis Society, RomCat 2019, Bucureşti, 7 – 9 iunie 2019
• prezentarea a două lucrări la workshop:

  1. Magdas Dana Alina, Feher Ioana, Cristea Gabriela, Voica Cezara, Dehelean Adriana, Marincas Olivian, Puscas Romulus, Radu Stelian, Elemental and isotopic profiling for food authentication, Final workshop – COST TD 1407, 01-04 aprilie 2019, Zagreb, Croatia;
  2. Nicoleta Vedeanu, Voica Cezara, Magdas Dana Alina, Bela Kiss, Maria-Georgia Stefan, Ramona Simedrea, Carmen Georgiu, Cristian Berce, Oliviu Vostinaru, Ionel Fizesan, Marius Rusu, Adriana Grozav, Daniela-Saveta Popa, Subacute toxicity study on rats co-exposed to silver and ruthenium(III) ions via water, Final workshop – COST TD 1407, 01-04 aprilie 2019, Zagreb, Croatia

Faza: 1b Identificarea şi optimizarea unor seturi de metode instrumentale complexe de caracterizare a materialelor, care să ofere informații relevante pentru utilizarea acestora în cadrul proiectului.

Valoare fază:  66.982 lei
Termen de încheiere a fazei: 12.06.2020

Rezultate:

Studiu care are ca scop determinarea metodelor optime de caracterizare care să ofere informaţii rapide și suficiente pentru investigarea proprietăților materialelor propuse în cadrul proiectului.

Diseminarea rezultatelor s-a făcut și prin publicarea a 5 articole ISI:
(1) Maria Coroș, Crina Socaci, Stela Pruneanu, Florina Pogăcean, Marcela-Corina Roșu, Alexandru Turza, Lidia Măgerușan, Thermally reduced graphene oxide as green and easily available adsorbent for Sunset yellow decontamination, Environmental Research 182 (2020) 109047
(2) Monica Dan, Maria Miheț, Mihaela D. Lazăr, Hydrogen and/or syngas production by combined steam and dry reformuing methane on nickel catalysts, International Journal of Hydrogen Energy (https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2019.12.158)
(3) Thomas Dippong, Oana Cadar, Iosif Grigore Deac, Mihaela Lazăr, Gheorghe Borodi, Erika Andrea Levei, Influence of ferrite to silica ratio and thermal treatment on pososity, surface, microstructure and magnetic properties of Zn0.5Ni0.5Fe2O4/SiO2 nanocomposites, Journal of Alloys and Compounds 828 (2020) 154409
(4) Alexandru Turza, Aurel Pop, Marieta Mureșan-Pop, Liviu Zârbo, Gheorghe Borodi, Crystal and molecular structure of starine and andarine, Journal of Molecular Structure 1199 (2020) 126973
(5) Alexandru Turza, Ana Maria Raluca Gherman, Vasile Chiş, Camelia Berghian-Groșan, Gheorghe Borodi, Structural, spectroscopic and theoretical studies of sodium (2-carbamoylphenoxy) acetate salt, Journal of Molecular Structure, 1200 (2020) 127016.

Faza 2:  Evaluarea calităţii uleiurilor vegetale

Valoare fază: 1.664.861 lei
Termen de încheiere a fazei: 12.06.2020

Rezultate:

  1. 4 Metode Analitice pentru evaluarea calităţii uleiurilor alimentare:
    • S-a dezvoltat şi optimizat o metodă rapidă de analiză a uleiurilor alimentare bazată pe spectroscopia Raman
    • S-a dezvoltat şi optimizat o metodă rapidă de analiză a uleiurilor alimentare bazată pe spectroscopia de Fluorescenţă
    • S-a dezvoltat şi optimizat o metodă de cuantificare simultană a vitaminelor liposolubile din uleiurile alimentare bazată pe cromatografia de lichide de înaltă performanţă cu detecţie UV
    • S-a validat metoda de cuantificare simultană a vitaminelor liposolubile din uleiurile alimentare
  1. Model chemometric de clasificare a uleiurilor comestibile pe baza spectrelor Raman
  2. 1 set de date experimentale care conține amprenta izotopică și elementală a uleiurilor studiate
  3. Diseminarea rezultatelor s-a făcut prin:

Spectrele EEM tipice fiecărui set de ulei: floarea soarelui si cânepă

 

Articole ISI (17):

  1. Berghian-Groșan D. A. Măgdaș, Raman spectroscopy and Machine-Learning for edible oils evaluation, Talanta, in print (I.F. 4.916)
  2. Muller-Molnar, C. Berghian-Groșan D. A. Măgdaș, An optimized green preparation method for the successful application of Raman spectroscopy in honey studies, Talanta, 208 (2020), 120432 (I.F. 4.916)
  3. A. Măgdaș, B. I. Cozar, I. Feher, F. Guyon, A. Dehelean, S. Cinta Pinzaru, Testing the limits of FT-Raman spectroscopy for wine authentication: Cultivar, geographical origin, vintage and terroir effect influence, Scientific Reports, 9 (2019), 19954 (I.F. 4.011)
  4. Tecsa, J. A. Mason, X. Miao, B. Johnson, D. Constantin, S. Radu, D. A. Măgdaș, D. Veres, S. B. Marković, A. Timar-Gabor, Latest Pleistocene to Holocene loess in the central Great Plains: Optically stimulated luminescence dating and multi-proxy analysis of the enders loess section (Nebraska, USA) Quaternary Science Reviews, 229 (2020), 106130 (I.F. 4.641)
  5. Vedeanu, C. Voica, D. A. Măgdaș, B. Kiss, M. G. Stefan, R. Simedrea, C. Georgiu, C. Berce, O. Vostinaru, R. Boros, I. Fizesan, M. E. Rusu, A. Ignat, F. Loghin, D.-S. Popa. Subacute co-exposure to low doses of ruthenium (III) changes the distribution, excretion and biological effects of silver ions in rats – Environmental Chemistry– Doi: 10.1071/EN19249 (I.F. 2.193)
  6. Cristea, A. Dehelean, C. Voica, I. Feher, R. Pușcaș, D.A. Măgdaș, Isotopic and elemental analysis of apple and orange juice by isotope ratio mass spectrometry (IRMS) and inductively coupled plasma – mass spectrometry (ICP-MS). Analytical letters (2020). (I.F. 1.248)
  7. Cristea, I. Feher, C. Voica, S. Radu, D.A. Magdas, Isotopic and elemental profiling alongside with chemometric methods for vegetable differentiation. Isotopes in Environmental and Health Studies 56(1): 69-82 (2020). https://doi.org/10.1080/10256016.2020.1720672. (I.F. 1.367)
  8. Avram-Floare, F. Covaciu, C. Voica, R. Puscas, I. Feher, O. Marincas, D.A. Magdas. Differentiation of tomatoes based on isotopic, elemental and organic markers. Journal of Food Science and Technology 57(6): 2222-2232 (2020). (I.F. 1.850).
  9. Voica, A. Iordache, R.E. Ionete. Multielemental characterization of honey using inductively coupled plasma mass spectrometry fused with chemometrics. J Mass Spectrom. Doi: 10.1002/jms.4512, 1-13 (2020). (I.F. 2.267)
  10. Voica, C. Roba, A. Iordache. Lithium Levels in Food from the Romanian Market by Inductively Coupled Plasma – Mass Spectrometry (ICP-MS): A Pilot Study. Analytical Letters. https://doi.org/10.1080/00032719.2020.1748642. Published online: 20 Apr 2020 (I.F. 1.248)
  11. Puscas. Correlation of the Stable Hydrogen and Oxygen Isotope of the Atmospheric Humidity with form Cluj-Napoca, Romania. Acceptat Analytical Letters 2020 (I.F. 1.248)
  12. Voica, C. Rosu, A. Iordache, I.C. Pistea, M. G. Miricioiu. The Romanian consumer among education, information, health risk, food quality and ethics. Revista de Chimie 71(2): 436-442 (2020). https://doi.org/10.37358/RC.20.2.7946 (I.F. 1.605).
  13. Voica, A. Iordache, M. Miricioiu, D.A. Magdas, G. Cristea. Preliminary study to characterize edible oils using elemental analysis (ICP-MS) and isotope ratio mass spectrometry (IRMS). Revista de Chimie. Accepted for publication in no. 4/2020. (I.F. 1.605)
  14. Feher, D. A. Magdas, A. Dehelean, C. Sârbu. Characterization and classification of wines according to geographical origin, vintage and specific variety based on elemental content: a new chemometric approach, Journal of Food Science and Technology 56 (2019), https://doi.org/10.1007/s13197-019-03991-4 (I.F. 2.391 )
  15. -C. Suciu, L. Zarbo, F. Guyon, D. A. Magdas. Application of fluorescence spectroscopy using classical right angle technique in white wines classification, Scientific Reports 9 (2019), https://doi.org/10.1038/s41598-019-54697-8 (I.F. 4.011)
  16. A. Magdas, I. Feher, G. Cristea, C. Voica, A. Tabaran, M. Mihaiu, D. V. Cordea, V. A. Bâlteanu, S. D. Dan. Geographical origin and species differentiation of Transylvanian cheese. Comparative study of isotopic and elemental profiling vs. DNA results, Food Chemistry 227 (2019), https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.10.103 (I.F. 5.399)
  17. Turza, A.l Pop, M. Muresan-Pop, L. Zarbo, G. Borodi. Crystal and molecular structure of ostarine and andarine, Journal of Molecular Structure 1199 (2020), https://doi.org/10.1016/j.molstruc.2019.126973 (I.F. 2.120)

Lecție Invitată:

  1. A. Măgdaș – “Prospecting the potential of FT-Raman spectroscopy for wine classification”, JRC-Geel, Geel, Belgia, 21-22 ianuarie, 2020

Capitole carte (2):

  1. A. Măgdaș, G. Cristea, I. Feher, O. Marincaș, Capitol carte – Isotopes, traceability and omics, in Comprehensive Foodomics, Editor Daniel Cozzolino, in print 2020, editura Elsevier
  2. Voica, I. Feher, A. Iordache. “Evaluation of metal concentration in herbal tea beverages by ICP-MS and chemometrics techniques“.Quality Control in the Beverage Industry, vol. 17: The Science of Beverage, ed. Al. Grumezescu, A. M. Holban, Woodhead Publishing, an imprint of Elsevier, 2019, ISBN: 978-012-816682-6 (online), chapter 6, pag. 205-221.

Brevet:

  1. Vulcu, C. Groșan, S. Porav. „Material hibrid pe bază de grafene dopate cu sulf și conținut redus de platină, eficient în reacția de oxidare a metanolului”, Cerere brevet A/00272/2019 (Brevetul apare în BOPI 11/2019)

Participări la Conferinţe (16):

  1. Marincaş, I. Feher, V. Floare-Avram, A. Magdas. “Quality assessment of lavender essential oils collected from various Romanian local producers”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules (PIM), 25-27 September 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  2. Cristea, C. Voica, R. Puscas, D A Magdas, I. Feher, S. Radu. “Isotopic and elemental profiling alongside with chemometric methods for pork chop samples differentiation”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules (PIM), 25-27 September 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  3. Feher, O. Marincas, V. Floare-Avram, F. Covaciu, D. A. Magdas. “Edible oils evaluation using fat soluble vitamins (FSV) content”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules (PIM), 25-27 September 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  4. D. Covaciu, D. A. Magdas, Z. Moldovan.„Method for the extraction and quantification of fatty acid distribution in edible vegetable oils”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules (PIM), 25-27 September 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  5. Floare-Avram, F. Covaciu, C. Voica, R. Puscas, I. Feher, O. Marincas, A. Magdas. “Comprehensive evaluation of tomatoes using pesticides, phenolics, multielemental and isotopic content”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules (PIM), 25-27 September 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  6. Puscas. “Correlation of the Stable Hydrogen and Oxygen Isotope of the Atmospheric Humidity with form Cluj-Napoca, Romania”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules (PIM), 25-27 September 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  7. Voica, A. M. Iordache, R. Ionete.Estimation of honey authenticity by multielements characteristics using inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS) combined with chemometrics”, IMMS, Italia, Mai 2019.
  8. Voica, I. Feher, D. A. Magdas, G. Cristea, A. M. Iordache. “Distribution of lithium content in Romanian foods using ICP-MS technique”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules, 25-27 september 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  9. Socaci, M. Coros, S. Pruneanu, F. Pogacean, M. C. Rosu, A. Turza and L. Magerusan. „Reduced graphene oxide as easily available adsorbent for sunset yellow removal”, 12th International Conference Processes in Isotopes and Molecules, 25-27 september 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  10. Coroş, F. Pogăcean, C. Socaci, M. C. Roşu, A. Turza and S. Pruneanu. „Graphene oxide and reduced graphene oxide obtained from high purity graphite”, 12th International Conference on Processes in Isotopes and Molecules (PIM 2019), September 25-27, 2019, Cluj-Napoca, Romania.
  11. Dan, A. Vulcu, S. Porav, C. Grosan, S. Varvara. “Graphene-Based Nanomaterials for Environmental Protection”, International U.A.B. – B.En.A. Workshop “Environmental Engineering and Sustainable Development”, 20-21 June 2019, Alba-Iulia, Romania.
  12. D. Lazar, M. Dan, M. Mihet. „Combined steam and dry reforming of methane over Ni/Al2O3 based catalysts”, European Catalysis Congress „EuropaCat 2019”, 18– 23 august 2019, Aachen, Germania.
  13. Dan, M. Mihet, M. D. Lazar. „The flexibility of combined dry and steam reforming of methane for syngas or hydrogen rich gases production”, The 12th International Symposium of The Romanian Catalysis Society “RomCat 2019”, 4 – 7 iunie 2019, București, Romania.
  14. Miheţ, G. Blăniţă, M. Dan, L. Barbu-Tudoran, M. D. Lazar. „Pt/UiO-66 catalysts for methanation of carbon dioxide”, The 12th International Symposium of The Romanian Catalysis Society “RomCat 2019”, 4 – 7 iunie 2019, București, Romania.
  15. Dan, M. Mihet, M. D. Lazar. „Combined steam and dry reforming of methane for syngas production from biogas”, The 12th International Symposium of The Romanian Catalysis Society “RomCat 2019”, 4 – 7 iunie 2019, București, Romania.
  16. Coroş, F. Pogacean, C. Socaci, A. Turza, S. Pruneanu. „Effects of hydrothermal reaction and annealing temperature on the quality of nitrogen-doped graphene”, International Conference on Materials and Nanomaterials (MNs-19), 17-19 iulie 2019, Paris, Franța.