Metodă de extracție a vitaminei C din pătrunjel

Autori: Manuela Stan, Loredana Soran, Ildikó Lung

Cuvinte cheie: vitamina C, acid L-ascorbic, pătrunjel, ultrasonare

Aplicații

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă cu multe calități nutritive și paleative. Este de patru ori mai bogat în vitamina C decât portocala, conţine mai multe proteine decât două ouă şi o cantitate însemnată de fier, bine asimilată de organism datorită prezenței vitaminei C.

Vitamina C (acid L-ascorbic) este esențială pentru sănătatea organismului și este utilizată pe scară largă în industria alimentară, în cosmetică, dermatologie, precum și în industria farmaceutică.

Aspecte inovative

Oxidarea vitaminei C şi pierderile care apar în timpul procesării acesteia reprezintă principalele probleme pentru nutriţionişti, procesatori şi consumatori.

Pentru optimizarea metodei de extracție a vitaminei C din pătrunjel s-au consultat datele de literatură și au fost selectate spre testare extracția în câmp de microunde, extracția prin centrifugare, extracția asistată de ultrasunete, utilizând diferite combinații de solvenți.

Ȋn acest caz, metoda aleasă pentru extracţie a fost extracția asistată de ultrasunete, și a fost optimizată pentru a obține un extract de pătrunjel cu cantitate maximă de vitamina C din materialul vegetal procesat.

Tehnologia

La prepararea extractului de vitamina C din pătrunjel se utilizează soluție de acid acetic. Extracția cu ultrasunete durează timp de 30 de minute.

Confirmarea calității extractelor se poate realiza rapid prin analiza spectrofotometrică a extractului la 243 nm. În cazul în care vitamina C apare în amestec cu alte substanțe se poate utiliza și metoda cromatografică.

Avantaje

  • Randamentul de extracție este mai mare cu 20% decât în cazul extracției prin microunde sau prin mojarare/centrifugare
  • Tehnica necesită cantitate mică de energie și timp redus
  • Metoda este scalabilă pentru producție
  • Metoda a permis extracția din lotul analizat a 264 mg vitamina C / 100 g plantă verde