Industria agroalimentară

Avem dezvoltate și validate numeroase metode analitice complexe, de la amprentare izotopică la detecția de metale la nivel de urme, pentru controlul calității alimentelor și băuturilor, protejarea mărcilor pentru produse agricole și alimentare și implementarea unei agriculturi ecologice și durabile – controlul calității solului.

Metodă analitică pentru evaluarea calităţii uleiului de lavandă

Autori: Olivian Marincaș, Ioana Feher, Alina Măgdaș

Uleiul esențial extras din lavandă (Lavandula angustifolia) are numeroase beneficii și întrebuințări în industriile cosmetică, farmaceutică și alimentară. În prezent, piața globală de ulei de lavandă este estimată la peste 75 M€/an, cu rată mare de creștere datorită cererii care depășește cu mult oferta.

Detalii

Metodă de extracție a polifenolilor din busuioc

Autori: Ildikó Lung, Loredana Soran, Manuela Stan

Consumul de produse fitoterapeutice, în special cele cu conținut mare de compuşi polifenolici, este corelat cu o serie de efecte benefice în organism, cum ar fi reducerea riscului de diabet, obezitate, boli coronariene, cancer de colon şi disfuncţii gastrointestinale. Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă…

Detalii

Metodă de extracție a vitaminei C din pătrunjel

Autori: Manuela Stan, Loredana Soran, Ildikó Lung

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă cu multe calități nutritive și paleative. Este de patru ori mai bogat în vitamina C decât portocala, conţine mai multe proteine decât două ouă la un loc şi o cantitate însemnată de fier, bine asimilată de organism datorită prezenței…

Detalii

Amprentarea izotopică şi elementală a brânzeturilor româneşti – element de protejare a mărcii

Autori: Alina Măgdaș, Gabriela Cristea, Cezara Voica, Adriana Dehelean, Ioana Feher

O problemă a produselor alimentare românești este legată de lipsa certificării cu metode recunoscute la nivel UE a produselor de origine controlată. Posibiltatea specificării apartenenței la o anumită regiune geografică le oferă acestor produse o valoare comercială crescută și o vizibilitate mai mare pe plan…

Detalii

Acidul politartaric–poliester biocompatibil și biodegradabil

Autori: Alexandrina Nan

Utilizarea polimerilor în toate ramurile industriale este o realitate a zilelor noastre dar se cunoaște faptul că aceasta pune o presiune mare asupra mediului. Din acest motiv, cercetătorii se concentrează spre a înlocui polimerii clasici cu materiale biocompatibile și biodegradabile.

Detalii

WineRec – AI: Soluție software pentru controlul autenticității vinurilor

Autori: Ariana Raluca Hațegan, Dana Alina Măgdaș, Ana Camelia Groșan

Evaluarea autenticității băuturilor într-o manieră eficientă și rapidă reprezintă o preocupare la nivel internațional. În ceea ce privește vinurile, datorită numeroșilor factori ce le influențează compoziția, evaluarea calității acestora cuprinde, printre altele, analizarea soiului strugurilor, a originii geografice sau a anului de producție.

Detalii