Compuși marcați cu izotopi stabili
Cercetător: József-Zsolt Szücs-Balázs
Cuvinte cheie: compuși marcați, marcare izotopică personalizată,2H, 13C, 15N și 18O
Cuvinte cheie: compuși marcați, marcare izotopică personalizată,2H, 13C, 15N și 18O
Marcarea izotopică reprezintă procesul chimic de evidențiere a unei molecule, prin creșterea concentraţiei atomice a 2H/13C/15N/18O în structura sa, fiind astfel posibilă detectarea cu ușurință a traseului acelei substanţe, în diverse procese fizico-chimice şi biologice.
Marcarea izotopică se realizează prin trei metode diferite:
Domeniile de aplicabilitate a tehnologiilor izotopice sunt agronomie, biochimie, biologie, medicină, nutriţie, fizică nucleară şi mediu.
Există metode restrictive în care nu se pot obţine informaţii utile prin metode convenționale. Astfel devine necesară utilizarea tehnicilor izotopice.
Compuşii marcaţi cu izotopi stabili ai elementelor biogene oferă avantaje faţă de trasorii radioactivi, având în vedere incompatibilitatea acestora din urmă cu sistemele biologice complexe vii.
Randamentul de obținere pentru majoritatea compușilor anorganici marcați este de peste 80%, iar metodele dezvoltate de noi sunt scalabile.
INCDTIM are o tradiție îndelungată în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor pentru separarea izotopilor stabili ușori, iar în prezent este singurul producător european, care realizează îmbogățirea izotopilor 13C și 15N până la valori de 85%, respectiv 99% în cazul izotopului 15N.
Producerea izotopului 15N este favorabilă din punct de vedere economic numai pentru producţii de ordinul zecilor de kg/an. În ceea ce priveşte costul compuşilor marcaţi cu izotopi stabili, acesta este în funcţie de:
cantitatea şi concentraţia izotopilor folosiţi
materiile prime folosite în sinteză
gradul de dificultate al procedurii de sinteză
timpul necesar sintezei
fiind astfel personalizat pentru fiecare utilizator în parte.