Mediu și tehnologii curate

Cercetările noastre sunt orientate spre  detecția de poluanți organici și de metale toxice la nivel de urme. Dezvoltăm soluții de depoluare unitare sau combinate pentru eliminarea acestora bazate pe procese de adsorbție, fotocataliză, separare magnetică și filtrare. În acest scop sunt utilizate materiale composite pe bază de semiconductori și oxizi magnetici nanostructurați, structuri de carbon și membrane polimerice.

Metodă de producere a hidrogenului din etanol şi glicerină la temperaturi scăzute

Autori: Diana Lazăr, Maria Miheț, Monica Dan

Hidrogenul este considerat la ora actuală ca fiind unul dintre vectorii de energie regenerabilă cu mari şanse de utilizare pe termen mediu şi lung. Obţinerea lui în mod sustenabil se poate face în două moduri: (i) prin electroliza apei folosind energie solară/eoliană; (ii) din produse…

Detalii

Electrod modificat pentru detecţia selectivă a ionilor de plumb din soluţii apoase

Autori: Lidia Măgerușan

Materialele pe bază de grafene prezintă interes practic deosebit și acoperă o arie vastă de aplicaţii practice. Preocuparea grupului nostru a fost de a dezvolta nanocompozite noi pe bază de grafene cu aplicabilitate în detecția electrochimică și cuantificarea ionilor de plumb din apele de consum,…

Detalii

Electrod modificat cu aplicaţie în detecţia pirocatechinei din soluţii apoase

Autori: Maria Coroș, Stela Pruneanu, Florina Pogăcean, Lidia Măgerușan, Crina Anca Socaci, Marcela Roșu

Electrozii modificați cu materiale compozite pe bază de grafene sunt produse noi, moderne, care prezintă numeroase avantaje față de electrozii convenționali și de aceea își găsesc aplicații de înaltă tehnologie în senzori electrochimici, respectiv în senzorii de gaze. Electrodul dezvoltat de grupul nostru se integrează…

Detalii

Tehnologie verde de sinteză a MIL-101(Cr)

Autori: Gabriela Blăniță, Oana Grad

Structurile metal-organice (MOF − Metal Organic Frameworks), subclasă a polimerilor de coordinare, sunt materiale sintetice microporoase a căror proprietăți excepționale se datorează suprafeței specifice, incluzând-o și pe cea interioară a porilor, care poate atinge valori de zeci de mii de m2/g. În plus, volumul, dimensiunile…

Detalii

Nanoparticule compozite de tipul Fe3O4/TiO2:Eu pentru depoluarea apelor prin efect fotocatalitic

Autori: Maria Ștefan, Dana Toloman, Adriana Paula Popa, Ioan Ovidiu Pană

Consumul de apă contaminată cu poluanți organici, microorganisme patogene și metale grele este asociat cu apariția unor probleme de sănătate publică. Degradarea poluanților organici poate fi realizată prin efect fotocatalitic, care reprezintă o metodă alternativă de tartare a apelor uzate prin care aceștia sunt descompuși…

Detalii

Clusteri magnetici cu proprietăți controlate

Autori: Rodica Turcu, Izabell Crăciunescu

Clusterii magnetici cu formă și dimensiune controlate, cu momente magnetice ridicate în câmp magnetic extern reprezintă o alternativă îmbunătățită la nanoparticulele magnetice. Ei reprezintă platforme pentru sinteza de nanocompozite cu cele mai diverse aplicații care depind de funcționalizarea viitoare. Clusterii magnetici reprezintă aglomerări de nanoparticule…

Detalii