Industria agroalimentară
Avem dezvoltate și validate numeroase metode analitice complexe, de la amprentare izotopică la detecția de metale la nivel de urme, pentru controlul calității alimentelor și băuturilor, protejarea mărcilor pentru produse agricole și alimentare și implementarea unei agriculturi ecologice și durabile – controlul calității solului.
Metodă analitică pentru evaluarea calităţii uleiului de lavandă
Uleiul esențial extras din lavandă (Lavandula angustifolia) are numeroase beneficii și întrebuințări în industriile cosmetică, farmaceutică și alimentară. În prezent, piața globală de ulei de lavandă este estimată la peste 75 M€/an, cu rată mare de creștere datorită cererii care depășește cu mult oferta.
Metodă de extracție a polifenolilor din busuioc
Consumul de produse fitoterapeutice, în special cele cu conținut mare de compuşi polifenolici, este corelat cu o serie de efecte benefice în organism, cum ar fi reducerea riscului de diabet, obezitate, boli coronariene, cancer de colon şi disfuncţii gastrointestinale. Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă…
Metodă de extracție a vitaminei C din pătrunjel
Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă cu multe calități nutritive și paleative. Este de patru ori mai bogat în vitamina C decât portocala, conţine mai multe proteine decât două ouă la un loc şi o cantitate însemnată de fier, bine asimilată de organism datorită prezenței…
Amprentarea izotopică şi elementală a brânzeturilor româneşti – element de protejare a mărcii
O problemă a produselor alimentare românești este legată de lipsa certificării cu metode recunoscute la nivel UE a produselor de origine controlată. Posibiltatea specificării apartenenței la o anumită regiune geografică le oferă acestor produse o valoare comercială crescută și o vizibilitate mai mare pe plan…
Acidul politartaric–poliester biocompatibil și biodegradabil
Utilizarea polimerilor în toate ramurile industriale este o realitate a zilelor noastre dar se cunoaște faptul că aceasta pune o presiune mare asupra mediului. Din acest motiv, cercetătorii se concentrează spre a înlocui polimerii clasici cu materiale biocompatibile și biodegradabile.
WineRec – AI: Soluție software pentru controlul autenticității vinurilor
Evaluarea autenticității băuturilor într-o manieră eficientă și rapidă reprezintă o preocupare la nivel internațional. În ceea ce privește vinurile, datorită numeroșilor factori ce le influențează compoziția, evaluarea calității acestora cuprinde, printre altele, analizarea soiului strugurilor, a originii geografice sau a anului de producție.