Evenimentul de la Cluj-Napoca, ultimul din seria evenimentelor Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, pregătește o manifestare de mare amploare la Casino – Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central, luni 30 septembrie, în intervalul orar 14:00 – 22.00.
Perspectiva tematică a evenimentului este conectată la Mediu, schimbări climatice și securitate. În acest an ne propunem să oferim publicului larg o suită de activități menite a duce la înțelegerea și conștientizarea sporită cu privire la problemele de securitate care decurg din provocările cheie de mediu și schimbările climatice, inclusiv riscurile pentru sănătate, deficitul de resurse etc. Paleta de activități va cuprinde atât demonstrații privind evaluarea stării actuale a mediului și a riscurilor de mediu cât și experimente interactive din sfera chimiei, geochimiei, fizicii, biologiei, sănătății, abordări și discuții pe marginea unor proiecte și observații astronomice.
Cercetătorii din ITIM vor participa la evenimentul Noaptea Cercetătorilor cu experimente pe teme diverse și captivante, aducând în prim-plan cele mai recente descoperiri și inovații din domeniul lor de activitate. Câteva din titlurile abordate sunt:
Matter by Design
Chimia computațională ne oferă instrumentele necesare pentru a proiecta și înțelege structura materialelor la nivel molecular.
- Vom utiliza fișiere de structură predefinite (de exemplu, formatul *CIF) și software-uri de vizualizare pentru a permite publicului țintă să exploreze și să manipuleze vizual diverse structuri.
Polimeri „SmartShield”
Polimerii conductor sunt considerați inteligenți prin design, îmbinând conductivitatea electrică cu capacitatea de ecranare electromagnetică.
- Vom realiza experimente de preparare in-situ, completate de vizualizarea computațională a structurii.
- Vom demonstra conductivitatea electrică a polimerilor conductori prin experimente practice, evidențiind capacitatea acestora de a transporta curent electric în diverse condiții.
Depoluare în câmp magnetic
Câmpul magnetic și particulele magnetice pot fi utilizate pentru a îndepărta poluanții din apă prin introducerea particulelor magnetice în apa contaminată. Acestea se fixează pe poluanți, iar odată ce se aplică câmpul magnetic, particulele, împreună cu poluanții atașați, sunt extrase, purificând astfel apa în mod eficient.
- Vor fi prezentate materiale magnetice sub formă de pulberi, fluide magnetice, geluri magnetice, precum și hârtie sau materiale textile magnetice, pentru a evidenția versatilitatea acestor materiale în diverse aplicații.
- Vom evidenția separarea magnetică a uleiului prin utilizarea particulelor magnetice care, odată introduse în amestecul contaminat, se vor lega de ulei și vor fi extrase eficient cu ajutorul unui câmp magnetic.
- Vor fi preparați “viermi magnetici” sub formă de compozite magnetice polimerice, destinați unor aplicații diverse, cum ar fi curățarea mediilor contaminate sau manipularea controlată prin câmp magnetic.
Cât de mic înseamnă “nano”?
Observarea la microscop a materialelor cu dimensiuni milimetrice, micrometrice și nanometrice va permite elevilor să înțeleagă dimensiunea prin vizualizarea practică a acestor materiale.
- Se vor observa la microscop diverse materiale, precum frunze, flori, fire de păr, piele, nanostructuri de particule și filme subțiri, pentru a înțelege dimensiunea la scară nano.
Înlăturăm invizibilitatea microundelor –transformăm intensitatea în culori
Dispozitivul creat de colegii noștri măsoară intensitatea radiației de microunde și o transformă în spectrul vizibil.