Open acces la cursuri, studii de caz, podcast-uri și webinarii

adresate publicului larg privind economia circulară, rezultate ca urmare a desfășurării proiectului REFLOW.

Platforma pentru calcul cuantic Uranium

Software Uranium quantum computing platform este o plpatformă de învățare / testare algoritmi cuantici. A fost realizat în colaborare cu Transilvania Quantum, este găzduit de serverele INCDTIM. Platforma este folosită în cadrul cursului Bazele Informatiei Cuantice ținut de ITIM Quantum Hub la UTCN.

Cum se utilizează: se face un cont pe platformă (ex: cu mailul google), se intră în menium My Projects, se deschide un nou proiect, se editează circuitele cuantice pentru algoritmul testat, se rulează algoritmul; circuitele cuantice pot fi exportate în Google Cirq sau qiskit. Algoritmul rulează pe calculatorul personal pentru numere de qubiti my mici decât 30, și pe serverele ITIM pentru număr de qubiți mai mare. Simulările sunt făcute cu ajutorul unui simulator cuantic inclus în pachet.

Infrastructura

dezvoltată în cadrul proiectului CITAT-E – Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative este disponibilă în regim de open access, și facilitează accesul transparent și partajarea cunoștințelor pentru comunitatea științifică, mediul de afaceri și alte entități interesate.

Date tehnice: 

Capacitate totală instalată: 1 MW, distribuită astfel:

  • 400 KW – panouri fotovoltaice instalate pe structură tip Carport
  • 390 KW- panouri fotovoltaice instalate pe structură fixă (clasică)
  • 200 KW – panouri fotovoltaice instalate pe sisteme cu autotracking
  • 10 KW- o turbină eoliană cu pale verticale

Producție anuală estimată de energie: 1200 MWH/an.

Capacitate stocare: 100 KWh baterii cu plumb, 10 KWh baterii Li-Ion.

Accesul la IZOSTAB

Accesul la IZOSTAB este atât local cât și virtual. Pentru toate categoriile de utilizatori, există acces virtual pe pagina web.

Accesul local la resursele IZOSTAB, pentru utilizatori externi interesați în desfășurarea unor activități de cercetare-dezvoltare proprii, sau în colaborare cu INCDTIM Cluj-Napoca în domeniile specifice de activitate ale IZOSTAB, în conformitate cu Regulamentul de Acces la IZOSTAB, se realizează astfel:

  • Pe baza acordurilor de colaborare, a contractelor de cercetare sau contractelor economice,
  • Pe baza Formularului de acces („Formular de acces la resursele IZOSTAB”), completat în prealabil de către solicitant, avizat favorabil de Responsabilul IZOSTAB și aprobat de către Conducerea INCDTIM.

Accesul fizic al utilizatorilor externi se realizează conform Regulamentului de Ordine Interioară al INCDTIM.

IZOSTAB pune la dispoziţia utilizatorilor o serie de servicii de separări izotopice: I. Sinteza de compuși marcați: Marcare izotopică personalizată (la comandă) cu  2H, 13C și 15N de compuși organici speciali, respectiv compuși care nu se află în oferta producătorilor tradiționali; Consultanță de specialitate acordată utilizatorului cu privire la identificarea schemelor optime de marcare izotopică și la tehnicile analitice utilizate pentru analiza produsului final (Spectrometrie de Masă și/sau Spectroscopie RMN). II. Transfer de know-how în scopul separării izotopilor stabili ușori oferind consultanță științifică și tehnologică în domeniul separărilor izotopice: proiectare teoretică de instalații de separare, testare de umpluturi, automatizarea proceselor.

De asemenea, IZOSTAB dispune de o gamă largă de servicii analitice: I. Matrici alimentare: autentificarea produselor alimentare și a băuturilor pe baza amprentelor izotopice (2H, 13C și 15N); determinarea concentraţiilor de elemente în produse alimentare de origine animală/vegetală; determinarea reziduurilor de pesticide fructe, legume, lapte și produse lactate; evaluarea conținutului și distribuției acizilor grași în uleiuri vegetale și produse alimentare; caracterizarea băuturilor alcoolice în ceea ce privește cantitatea de metanol și alcooli superiori; determinarea rapoartelor izotopice (D/H) din etanolul extras din vin și din băuturile spirtoase; amprentarea metabolică prin spectroscopie 1H-RMN a vinurilor și a băuturilor spirtoase. II. Matrici de mediu: analiza calitativă și cantitativă prin spectroscopie RMN pe probe lichide a unor compuși organici măsurând diferiți nuclei (1H, 2H, 13C, 15N, 19F, 31P), pe baza unor experimente 1D și 2D (COSY, ROESY, DOSY, HSQC, HMBC); determinarea amprentei izotopice prin spectrometrie de masă a 2H și 18O din probe de apă (precipitații, ape minerale); determinarea amprentei izotopice a 13C și 14N din matrici de mediu (sol, sedimente, carbonați, loess). III. Sănătate: autentificarea medicamentelor pe baza amprentei izotopice a 13C/12C și 15N/14N. Serviciile centrului sunt prezentate pentru potențiali utilizatori pe pagina web.

Workshop on nano-biosensing with portable/handheld Raman systems: From food products, toxins, safety and molecular contaminants to knowledge transfer to economic partners – With practical demos!

Workshop-ul cu titlul: ”Workshop on nano-biosensing with portable/handheld Raman systems: From food products, toxins, safety and molecular contaminants to knowledge transfer to economic partners – With practical demos!” s-a desfășurat în cadrul a patru proiecte de cercetare, intersectate datorită utilizării acelorași metode analitice prin spectroscopie Raman și SERS. Scopul workshopului a fost acela de a disemina rezultate recente în cadrul comunității științifice și către mediul economic, dar și de a prezenta tematicile publicului mai larg. Au adus contribuții colaboratori de la UBB, UMF, DSP Cluj, S.C. Băi Cojocna S.R.L., Colina Farms, LaNasal, CSM Cluj, iar audiența a fost completată de colegi din INCDTIM, dar și studenți / doctoranzi din UBB, UMF, UTCN. Workshop-ul a avut loc în data de 06.10.2022, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM), Cluj Napoca.

Doamna dr. Groșan Camelia, în calitate de membru în echipa proiectului, a prezentat rezultatele obținute pe parcursul derulării proiectului de cercetare 354PED/2020. în cadrul evenimentului având ca scop principal oferirea unui serviciu analitic care poate fi transferat către mediul economic și academic, aceasta a susținut lucrarea cu titlul: Aplicații ale spectroscopiei Raman în analiza uleiurilor vegetale și a unor produse cu conținut mare de grăsimi”.

Doamna dr. Molnár Csilla, în calitate de director de proiect, a prezentat rezultatele obținute pe parcursul derulării proiectului de cercetare 359PED/2020. în cadrul evenimentului având ca scop principal oferirea unui serviciu analitic care poate fi transferat către mediul economic și academic, aceasta a susținut lucrarea cu titlul: Detecție rapidă SERS pentru controlul alimentelor și detectarea toxinelor”.