RoNaQCI – Dezvoltarea primei infrastructuri de comunicaţii cuantice din România

By April 6, 2023Uncategorized

În data de 28 martie 2023 Universitatea POLITEHNICA din București a organizat conferința de lansare a proiectului RoNaQCI – Romanian National Quantum Communication Infrastructure destinat dezvoltării primei infrastructuri de comunicații cuantice din România.

Proiectul RoNaQCI, aflat în coordonarea Universităţii POLITEHNICA București, este finanţat în cadrul programului  Europa Digitală, apelul EU Secure Quantum Communication Infrastructure (DIGITAL-2021-QCI-01) – Deploying advanced national QCI systems and networks, având un buget de 10 milioane euro.

RoNaQCI  va fi implementat de un consorţiu format din 30 de parteneri, printre care se numără şi INCDTIM şi îşi propune sӑ dezvolte prima infrastructură de comunicaţii cuantice din România, cu scopul de a căuta soluţii la cele mai importante provocări ale digitalizării. Suportul pentru infrastructură este asigurat de RoEduNet şi va pune la dispoziţie mediul fizic pentru comunicaţiile cuantice, precum şi integrarea cu reţeaua clasică. Proiectul îşi propune, de asemenea, să dezvolte studii de caz avansate în colaborare cu partenerii din proiect, pentru a demonstra utilitatea unei astfel de reţele.

Comunicat de presa lansare proiect RoNaQCI